Петок - Friday
18-January-2019
13:57:14
 
СТАРО КОЧАНИ
OLD KOČANI
 
Добредојде кочанско гостинче! | RSSПочетна - Main | Фото албум - Photo Albums | Регистрација - Registration | Пријави се - Login
Мени на страницата
Категории
Кочани - Kocani [128]
Стари фотографии од градот - Old photos of the city
Објекти - Buildings [73]
Разгледници - Postcards [32]
Знаменитости - Monuments [7]
Стопанство - Economy [36]
Земјоделство - Agriculture [13]
Настани - Events [98]
Спорт - Sport [165]
Култура - Culture [80]
Личности - Persons [73]
Друго - Other [134]
Уметност - Art [56]
Почетна - Main » Фото албум - Photo album » Личности - Persons » Ѓошо Викентиев
Ѓошо Викентиев е роден во 1920 година во Кочани во сиромашно занаетчиско семејство. Основното училиште завршува во родниот град, а во 1934 се запишува во Военото хемиско училиште во Крушевац. Во 1941 година се враќа во родниот крај и со своите најблиски се соочува со бугарската окупација. На 6 септември 1944 година стапува редовите на НОВ и ПОМ, во склоп на IV Македонска бригада како борец. Неговата чесност, енергичност, храброст и истрајност во акциите, се и карактеристики поради кои ќе биде примен во редовите на КПЈ. Подоцна станува и командир на VI баталјон, а на таа должност ќе го дочека и својот крвав крај во октомври 1944 година во битката за ослободување на Кочани на олтарот на слободата.
Видено - Views: 549 | Димензии - Dimensions: 455x647px/120.5Kb
Дата - Date: 08-January-2012 | Added by: Aleksandra
Види ја фотографијата во реална големина - View the photo in real size
Рејтинг - Rating: 3.1/7


Total comments: 0
Само регистрирани корисници можат да оставаат коментар - Only registered users can add comments.
[ Регистрација - Registration | Пријави се - Login ]
Посетете - Visit:
Кочани низ музика -
Kocani music files
Oпштина Кочани -
Municipality of Kocani
Контакт - Contact
Име и презиме - Sender's name *:
Вашиот e-mail - Sender's e-mail *:
Субјект на пораката - Message subject:
Текст на пораката - Message text *:
Оценете го сајтот - Site rating:

Copyright OLD KOCANI © 2019
Create a free website with uCoz