Недела - Sunday
27-May-2018
20:19:21
 
СТАРО КОЧАНИ
OLD KOČANI
 
Добредојде кочанско гостинче! | RSSПочетна - Main | Фото албум - Photo Albums | Регистрација - Registration | Пријави се - Login
Мени на страницата
Категории
Кочани - Kocani [127]
Стари фотографии од градот - Old photos of the city
Објекти - Buildings [73]
Разгледници - Postcards [31]
Знаменитости - Monuments [7]
Стопанство - Economy [36]
Земјоделство - Agriculture [13]
Настани - Events [90]
Спорт - Sport [158]
Култура - Culture [79]
Личности - Persons [72]
Друго - Other [125]
Уметност - Art [56]
Почетна - Main » Фото албум - Photo album » Личности - Persons » Раде Кратовче
Раде Кратовче бил роден во 1911 година во Кратово, а во 1932 година со семејството се доселил во Кочани. Во април 1941 година учествувал во протестите против доаѓањето на бугарската војска, а во ноември 1942 година бил затворен поради револуционерната активност. По излегувањето од затвор во илегала работел на формирање партиски групи на Комунистичката партија во Осоговието,, на терените на селата Вранинци, Речани, Пресека и Главовица. На 21 март 1944 година бугарската фашистичка полиција дознала за активностите и испратила потера кон селото Главовица. Во вооружен судир со полицијата и контрачетниците, заедно со Љупчо Сантов убиле двајца од полицајците а неколкумина раниле. При обид да го пробијат обрачот и двајцата загинале на 23 март 1944 година.
Видено - Views: 3875 | Димензии - Dimensions: 567x935px/593.8Kb
Дата - Date: 08-November-2012 | Added by: Aleksandra
Види ја фотографијата во реална големина - View the photo in real size
Рејтинг - Rating: 0.0/0


Total comments: 0
Само регистрирани корисници можат да оставаат коментар - Only registered users can add comments.
[ Регистрација - Registration | Пријави се - Login ]
Посетете - Visit:
Кочани низ музика -
Kocani music files
Oпштина Кочани -
Municipality of Kocani
Контакт - Contact
Име и презиме - Sender's name *:
Вашиот e-mail - Sender's e-mail *:
Субјект на пораката - Message subject:
Текст на пораката - Message text *:
Оценете го сајтот - Site rating:

Copyright OLD KOCANI © 2018
Create a free website with uCoz