Вторник - Tuesday
20-February-2018
08:59:10
 
СТАРО КОЧАНИ
OLD KOČANI
 
Добредојде кочанско гостинче! | RSSПочетна - Main | Фото албум - Photo Albums | Регистрација - Registration | Пријави се - Login
Мени на страницата
Категории
Кочани - Kocani [127]
Стари фотографии од градот - Old photos of the city
Објекти - Buildings [71]
Разгледници - Postcards [31]
Знаменитости - Monuments [7]
Стопанство - Economy [36]
Земјоделство - Agriculture [13]
Настани - Events [90]
Спорт - Sport [158]
Култура - Culture [79]
Личности - Persons [72]
Друго - Other [124]
Уметност - Art [56]
Почетна - Main » Фото албум - Photo album » Личности - Persons » Малина Попиванова
Малина Попиванова (1902 г., Кочани) била македонска револуционерка. Како делегат учествувала на Четвртиот конгрес на КПЈ во Дрезден, заедно со Кочо Рацин, и на конгресот била избрана за член на ЦК КПЈ, со што станала првата Македонка на највисока позиција во КПЈ. По конгресот се враќа во Загреб, но поради болест, во 1929 г. емигрирала во СССР каде продолжува да живее и работи под името Елена Николаевна Галкина. Во 1937 година, во екот на Сталиновите чистки била исклучена од партијата и затворена, а две години подоцна е ослободена од обвиненијата и се населува во Тјумен. Таму останува до крајот на животот, работејќи како наставник по историја на педагошка школа. На 28 ноември 1963 со одлука на Воениот колегиум на Врховниот суд на СССР, заедно со својот татко Стефан политички е рехабилитирана и заведена како Македонка. Овој податок е земен од формуларот-прашалник што таа го пополнила во 1932 година кога барала лична карта на Советскиот Сојуз, каде во рубриката “националност“ напишала - Македонка. Умира во 1954 година.
Видено - Views: 319 | Димензии - Dimensions: 641x811px/146.0Kb
Дата - Date: 09-March-2013 | Додадено од - Added by: Aleksandra
Види ја фотографијата во реална големина - View photo in real size
Рејтинг - Rating: 5.0/2


Вкупно коментари - Total comments: 0
Само регистрирани корисници можат да остават коментари.

Only registered users can add comments.
[ Регистрација - Registration | Пријави се - Login ]
Посетете - Visit:
Кочани низ музика -
Kocani music files
Oпштина Кочани -
Municipality of Kocani
Контакт - Contact
Име и презиме - Sender's name *:
Вашиот e-mail - Sender's e-mail *:
Субјект на пораката - Message subject:
Текст на пораката - Message text *:
Оценете го сајтот - Site rating:

Copyright OLD KOCANI © 2018
Create a free website with uCoz